• Daftar
Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Aras 1,7,9-11, Bangunan PERKIM No. 150, Jalan Ipoh 51200 KUALA LUMPUR, No. Tel : 03- 4047 9444 No. Faks : 03- 4044 9444

 

Pondok Moden SMISTA SMAMAIWP Pusat Pungutan Zakat PICOMS Hospital Pusrawi Institut Profesional Baitulmal Hotel Putra  Jabatan Perkhidmatan Awam MAMPU Kementerian Kewangan Ketua Setiausaha Negara Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia HALAL Suruhanjaya Perkhidmatan Awam MyGovMobile MSC

 

 • Tab 1

  Agihan Zakat

  Sesiapa sahaja yang tergolong dalam golongan fakir, miskin, amil,muallaf, al-gharimin (orang yang berhutang), ibnu sabil, fisabilillah dan ar-riqab..
  Mohon Bantuan Zakat..

   
 • Tab 2

  Berkomunikasi Dengan Kami

  Maklumbalas pelanggan merupakan satu kaedah penting dalam mempertingkatkan mutu perkhidmatan kami. Anda boleh memberikan maklumbalas anda dalam pelbagai bentuk..
  Baca Seterusnya..

   
 • Tab 3

  Soalan Lazim

  Soalan-soalan lazim berkaitan permohonan bantuan, bagaimana cara untuk mendapatkan bantuan dan kelayakan yang diperlukan..
  Baca seterusnya..

   

Kutipan Zakat


Zakat dari segi syarak pula ialah mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarak

 

Bayar Zakat..

Agihan Zakat

Sesiapa sahaja yang tergolong dalam golongan fakir, miskin, amil,muallaf, al-gharimin (orang yang berhutang), ibnu sabil, fisabilillah dan ar-riqab..

 

Bantuan Zakat..

Fidyah

Fidyah ialah denda ke atas seseorang Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau pun sengaja melewatkan puasa ganti (qada’) bulan Ramadhan. 

 

Seterusnya..

Kafarah

Kaffarah bermaksud perbuatan yang boleh menghapus dosa yang berupa membebaskan hamba, bersedekah dan puasa dengan syarat-syarat tertentu. Ia juga suatu penampal kecuaian yang dilakukan oleh manusia dalam tindakannya.

 

Seterusnya..

Luqatah

Luqatah bermaksud harta yang hilang dari tuannya dan dijumpai oleh orang lain. Ia juga ditakrifkan harta tanpa milik yang dihormati yang ditemui di sesuatu tempat yang tidak sepatutnya disimpan dan si penemunya tidak mengetahui orang yang berhak ke atas harta tersebut.

 

Seterusnya..

Wang Tak Patuh Syariah

Wang atau harta tidak patuh syariah ditakrifkan sebagai harta yang dimiliki dan diperolehi melalui wasilah yang tidak diiktiraf oleh syarak seperti rompakan, rampasan, hasil jualan barang curi..

 

Seterusnya..

Faraid / Pusaka

Harta pusaka adalah semua harta yang dimiliki oleh si mati semasa hayatnya secara halal dan berterusan hak miliknya hingga kematiannya..

 

Seterusnya..